вторник, март 10, 2009

КЗК по сделката за НУРТС

"Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отложи решението си по сделката между БТК и ORS (Oesterreichische Rundfunksender). Регулаторът ще проучва допълнително споразумението, като това може да продължи до четири месеца.

Миналия декември българският телеком продаде на ORS своите радио- и телевизионните предаватели, част от подразделението НУРТС (Национално управление "Радио и телевизионни системи"). Двете страни не обявиха стойността на сделката. Според източници от сектора австрийската компания е купила мажоритарен дял от дружеството срещу 80 млн. евро. Собствениците на ORS са австрийската обществена телевизия ORF (60%) и Medicur Sendeanlagen (40%), част от Raiffeisen Group. По-късно ORS обяви, че ще вложи 100 млн. лв. за модернизиране на мрежата.

В България само НУРТС има инфраструктура за ефирно излъчване на аналогова телевизия и радио в национален мащаб. Затова електронните медии и мобилните оператори ползват под наем нейните предаватели там, където нямат свои. Покупката е особено важна покрай предстоящия преход към дигитален тв сигнал в страната. Цифровизацията трябва да стане факт до 2012 г. Въпреки че техниката е остаряла, НУРТС е най-близо до излъчване на дигитален сигнал.

"Има опасения, че след планираната сделка новият собственик ще предлага на по-високи цени услугите, които предоставя понастоящем НУРТС", съобщават от КЗК. Техният аргумент е, че на практика бившето държавно подразделение е монополист. КЗК вижда още един проблем - "реалната възможност НУРТС да не попада под регулацията на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) в бъдеще". От телекомуникационния регулатор коментираха, че за да надзирават НУРТС, трябва да дефинират нов пазар и на него да определят компанията като играч със значително въздействие. "Това е най-реалистично", заяви Петър Рендов, член на КРС. Според него е малко вероятно новият собственик на НУРТС да вдига таксите за телевизии и мобилни оператори.

Сега експертите на КРС обмислят как да прехвърлят лиценза със задълженията на НУРТС от БТК към новия й собственик. Сред тях е излъчването на сигнала на БНТ и БНР, регламентирано със закон. Позицията на КРС скоро ще стане ясно в становище."

Източник:
http://www.dnevnik.bg/pazari/companii/2009/03/10/687264_kzk_otlaga_reshenieto_si_za_tv_i_radio_kulite_na_btk/?p=0#addcomment

Интересен казус.
По мое мнение може би проблема не е толкова дали НУРТС ще бъде продадена на един или на 101.
Защото ако договорите за продажба са еднотипни, то всички купувачи ще бъдат поставени при едни и същи условия и съответно - ще имат интерес и бих казъл "задължение" да съгласуват действията си и цените в частност.
Неформално и негласно разбира се.
И това пак ще доведе до Липса на конкуренция на пазара.

Затова вероятно би било добре КЗК :
1/ Да се противопостави на тази сделка и;
2/ Да мотивира становище,че НУРТС,и въобще всяка подобна фирма , Трябва да бъде продавана на повече купувачи с такава съществена разлика в условията, че да се намали до максимум възможността бъдещите собственици да ограничават конкуренцията на пазара.
Това становище направих и като коментар след публикуваната статия.Може би ще се получи дискусия по въпроса.

Няма коментари: