вторник, февруари 24, 2009

От ноември се облекчава прехвърлянето на банкови сметки

" Европейската комисия планира от ноември 2009 г. облекчени правила за прехвърлянето на банковите сметки на гражданите от едни трезор към друг....

За да се подобри обслужването в банковия сектор, представители на ЕК са се договорили с Европейската банкова асоциация, вместо да се приемат задължителни директиви, финансовите институции да изработят и приемат кодекс, за да се улеснят клиентите..

Едното облекчение е свързано с прехвърлянето на сметки от една в друга финансова институция.

Сега банката омотава клиентите си с договори, сложна, бавна и скъпа процедура, ако те решат да си прехвърлят сметките при техен конкурент.

От 1 ноември обаче клиентът просто трябва да отиде при новата банка, която е избрал, и тя става посредник между него, старата му банка и кредиторите. Това означава, че новата банка ще вземе от старата нужната й информация за периодичните транзакции на потребителя и ще поиска тези операции да се прекратят по старата сметка.

Старата банка трябва да предостави информацията за плащанията на потребителите до седем работни дни от получаването на молбата за прехвърляне. Новата банка трябва да прехвърли плащанията на новата сметка в рамките на още седем дни от получаването на информацията. Също за седем дни се предвижда новата банка да информира третите страни за промяната или да съдейства на потребителя за това.

Предоставянето на информацията за плащанията по старата сметка на новата банка или на потребителя е безплатно, както и закриването на старата сметка. Такси по други услуги, свързани с прехвърлянето на сметката, могат да бъдат начислени, обясни Кунева.

Девет оплаквания от български граждани към три банки са постъпили в кабинета на българския еврокомисар, каза още Кунева. Потребителите са били недоволни от това, че не са били предупредени за повишаването на лихвите по кредитите, въпреки че това е било фиксирано условие в договора. Една от банките вече се е извинила на клиента и му е предоставила определени преимущества...
..."

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=149308&srcpos=12&p=1#msgs

Няма коментари: