неделя, януари 06, 2008

Начини

"- Вие сте длъжни да имате мисия в този живот. Това е наборът от водещи принципи, които ви показват посоката, в която се движите и къде искате да се намирате в края на своя живот. Мисията въплъщава вашите ценности. Това е вашият личен фар, който поддържа неотлъчно курса на вашите мечти. Веднъж в месеца седнете за няколко часа да напишете 5-10 принципа, които ще управляват живота ви и които ще ви поддържат в кондиция през цялото време. Пример за това може да е решението да помагате на другите, да бъдете добър гражданин, да станете богат или силен лидер. Каквато и да е мисията на вашия живот, усъвършенствайте я и я преглеждайте непрекъснато. Тогава когато нещо неприятно се случи или някой се опита да ви навреди, вие бързо и точно се връщайте към избраната пътека, съзнавайки, че се движите в посоката която самите вие сте избрали.

- Винаги отговаряте на позвъняването на телефона с ентусиазъм в гласа и проявете уважение към този, който се обажда. Добрите телефонни маниери са много важни. Ако искате този, който се обажда да почувства авторитета ви, станете. Това ще добави убедителност в гласа ви.

- Не позволявайте малките неща да ви отвличат от важните за вас. Всеки ден намирайте време да си зададете въпроса, това ли е най-добрия начин, по който използвам времето и енергията си. Управлението на времето е управлението на живота.

- Използвайте метода на ластичната лента, така че да пригодите ума си де се фокусира единствено върху най-положителните елементи в живота ви. Поставете лентата на китката си. Всеки път когато нахлуят отрицателни мисли в главата ви, изплющете с лентичката. По този начин асоциациите на негативните мисли винаги ще се свързват с болка и така ще се опитвате да мислите положително.

- Запалете свещ до себе си когато четете книга вечер. Това е много релаксиращо и създава и създава чудесна успокояваща атмосфера. Превърнете дома си в оазис, откъснат от външния свят. Запълнете го с прекрасна музика, прекрасни книги, прекрасни приятели.

- Научете се да бъдете спокойни. Създайте си навика да стоите тихо и да се наслаждавате на тишината 10 минути на ден. Просто мислете за това, кое е важно за вас в живота ви. Мислете за вашата мисия. Мълчанието наистина е злато. Както е казал Дзен, това е пространството между решетките, което държи клетката.

- Никой не може да ви обиди или нарани без ваше разрешение. Един от златните ключове на щастието и истинския успех е интерпретацията на събитията, които са се случили преди вас. Истински успяващите хора са страхотни интерпретатори. Хората, които постигат величие, развиват у себе си способност да интерпретират отрицателните събития като позитивни предизвикателства, които ще им помогнат в израстването и движението нагоре по стълбичката на успеха. Не съществува отрицателен опит, само опит, който помага в развитието ви и закалява характера ви, така че да се стремите към нови постижения. Не съществуват неуспехи, а само уроци които можете да извлечете от тях.

- Действайте твърдо и ще бъдете твърди. Бъдете смели и вдъхновявайте другите с действията си. Но винаги бъдете деликатни и внимателни.

- Не питайте какво светът може да направи за вас, а по-скоро какво вие можете да направите за този свят. Обслужвайте важните си цели в живота. Това е най-пълноценното вложение на времето. Запомнете, в здрача на своя живот, когато всичко е вече казано и направено, качеството на вашия живот ще се определя от качеството на вашият принос към живота на другите. Оставете богато наследство на тези, които са около вас.

- Започнете да ходите на фитнес. Силните хора са твърдомислещи. Не позволявайте физическата и духовната ви сила да отслабва с възрастта. Хората на 75 години участват в маратон, 80-т годишни жени са занимават с алпинизъм, а 90-т годишни баби и дядовци живеят богат и продуктивен живот. На колкото и години да сте – 19 или 93, поддържайте форма и се отнасяйте със страст към живота.

- Станете приключенец. Съживете духа си и чувството за веселие. Станете дете отново. Веднъж на няколко месеца планирайте някакво ново, силно и вълнуващо забавление, като рафтинг например, или гмуркате, или сърфинг, скално катерене, бойни изкуства, плаване с яхта, подводен риболов или къмпинг. Това ще държи живота ви в перспектива, ще поддържате по-близки отношения с тези, с които споделяте тези дейности и ще поддържате духа си бодър и млад.

- Помнете, как говорят мъдреците: Здрав дух в здраво тяло. Никога не пренебрегвайте тялото си, което е непосредствено свързано с вашият дух. Това е вашият храм. Поддържайте го с ежедневни упражнения и се грижете за него като за ваше владение, защото то е точно такова.

- Бъдете внимателни за репутацията си. Ако тя е добра, ще ви води към най-високи положения, но ако е опетнена, дори малко, ще бъде трудно да си я възвърнете. Винаги мислете над това как действате. Никога не правете нещо, за което майка ви не би говорила с гордост за вас. Наслаждавайте се на живота, но не забравяйте да сте благоразумни.

- Никога не се оплаквайте. Бъдете възприет като позитивен, силен, енергичен и ентусиазиран човек. Някой, който се оплаква, циничен е и винаги търси негативното във всичко, ще уплаши хората и няма да успява в нищо. От чисто психологическа гледна точка, нещата се създават два пъти: веднъж в съзнанието ни и след това в реалността. Фокусирайте се върху позитивното. Бъдете така духовно силен, че нищо да не ви измества от панираната посока към успеха. Разберете какво искате и твърдо вярвайте в него. То със сигурност ще се осъществи.

- Разделяйте притесненията си на сегменти. Отделяйте време да разсъждавате върху проблемите начертавайте ефективен план за действие срещу тях. Правейки това, не се ангажирате да са връщате към този проблем отново и отново. Човешкият мозък е странно творение – нещата, които искаме да забравяме, задържаме и се връщаме към тях, а тези, които искаме да помним не са ни в услуга, когато ни трябват. Но мозъкът е подобен на мускула и колкото повече го напрягате, толкова по-силен става той. Направете го ваш слуга. Давайте му само най-добрата информация. Той ще ви служи добре и ще се прави чудеса, ако вярвате в него.

- “Тогава когато не можеш да вземеш решение, кое от двете равностойни действия да предприемеш, избери по-рискованото.”- казва У.Дж. Слим. Нищо не може да замени риска и въпреки че възможността да удариш палеца на крака си колкото повече ходиш е по-голяма, винаги е по-добре да вървиш нанякъде, отколкото да стоиш. Взимай шансовете, поемай обмислени рискове и ще срещнеш успеха, за който дори не си мечтал.

- Станете главна опора на вашият партньор, винаги поддържайте мечтите и надеждите му. Развивайте се заедно и марширувайте уверено през света, като армия от двама.

- Помнете тази индийска поговорка: “Ако победиш мозъка си, ти ще победиш света”

- Обратно на популярното мислене, стресът не е лошо нещо. Той ни позволява да действаме на предела на нашите способности и ни помага да освобождаваме потока от химически елементи от организма ни. Това което е вредно е прекаленият стрес или прекалено малкото разтоварване от стреса. Моментите на стрес трябва да се балансират добре с моментите на почивка и релакс, за да се поддържа добро здравословно състояние и добра форма. Много от лидерите, които познаваме са представяни затрупани с работа, но те са просперирали, развивайки стратегии за баланс на времето за огромни предизвикателства с времето за удоволствия и спокойствие. Президентът Кенеди периодично си е дремвал в офиса си в Белия дом. Чърчъл е имал практика да спи по един час всеки следобед, за да остава фокусиран, бдителен и спокоен. Не е важното само да си физически отпочинал, за да поддържаш оптимално здравето си, но трябва да съчетаваш това с духовно спокойствие. Много често хората мислят че физическите упражнения, добрата храна и приятната почивка са универсалното лекарство за всички болести. Тези упражнения трябва да се съчетаят с позитивно мислене и спокойствие на ума за истинско щастие и дълголетие.

- Научете се да работите в екип. Създайте нови приятелства. Ще се изненадате какво се случва с хората с годините и как малките добри жестове ще ви помогнат по-късно в живота. Отнасяйте се с всеки човек около вас като най-важния човек във вашия живот. Така със сигурност ще постигнете голям успех.

- Една идея поражда мозъчно изображение. Мозъчното изображение тогава ще се превърне в основен мозъчен навик, който накрая разцъфва като душевна черта. Станете господар на мислите си и ще управлявате мисълта си. Станете господар на мисълта си и ще управлявате живота си. Станете господар на живота си и ще управлявате посоката в която се движите.

- Опитайте да изживеете един цял ден без да казвате “Аз”. Фокусирайте се върху другите. Слушайте другите и ще научите превъзходни нови неща, както и ще спечелите нови приятели.

- Китайски мъдрец се придържал към основна житейска философия: “развий неукротим дух придружен с вежливост и почтеност”. Повторението на тези три черти на характера ще ви направи изключително силни личности, които ще бъдете уважавани. Не жалете усилия, за развиването на тези качества.

- Ценен метод за справяне с отрицателните мисли и мислите, които ви поставят граници срещу постигането на високо представяне е методът на умственото прекъсване. Когато вашето съзнание позволява отрицателни мисли, вие в началото трябва да почувствате това и след това силно да пожелаете да се избавите от тях. За да направите това, прекъснете негативния поток от мисли, ощипете се и си кажете: “аз съм силен и слабите мисли си отидоха” или можете да изкрещите силно или да направите нещо, което да отвлече вниманието ви и да разруши концентрацията ви върху негативните мисли. Практикувайки тази техника, ще видите, че рязко ще намалеят негативните мисли и ще си изградите мисъл на победител. "

Няма коментари: