сряда, януари 02, 2008

ПЪТЯТ

"Случвало се е да ме питат дали нашите желания могат да се материализират и можем ли да насочваме осъществяването им.

Практиката показва,че наистина има начин да го направим.

Още СЕНЕКА е казал: “Съдбата води този,който иска, и влачи онзи,който не иска.”
Иначе казано-ако искаме да сбъднем даден свой блян,трябва активно да го преследваме.

Някои психолози съветват най-напред старателно да го визуализираме-да си го представим вече осъществен,при това – в най-малки подробности.
След това е редно да обмислим всеки етап,през който ще преминем към сбъдването му. Редно е отново образите да са максимално подробни. Трябва и да си дадем някакъв срок, в който да “догоним” желанието.Чак след това можем да тръгнем към него,като вървим бавно, но уверено,стъпка по стъпка.

Друго важно условие за да осъществим желанието си,е да рискуваме. Практиката показва, че 80% от хората,които не са постигнали кой-знае колко в живота почти никога НЕ СА рискували.
Рискът,разбира се,трябва да е премерен и съчетан със здравословна доза воля, решителност и смелост.
Не бива също и да забравяме,че целта не оправдава средствата. Докато гоним бляна си, не бива да нарушаваме обществените и моралните норми и да се самозаблуждаваме.

Трябва да бъдем внимателни и отзивчиви към околните,защото никога не знаем кога и кой ще ни се притече на помощ.
....
Случва се и човек случайно да попадне в ситуация,която да преобърне цялото му съществуване към по-добро. Именно това е късметът,който често идва оттам, откъдето най-малко го очакваме. Добре е внимателно да се оглеждаме за него, защото не е задължително да е опакован скъпо.
Отново ще цитирам СЕНЕКА: ”На умния човек съдбата рядко препречва пътя.”, т.е. тя постоянно му поднася приятни изненади.
Иначе казано – наистина има начин сами да направим така,че желанията ни да се сбъднат. Трябва обаче,докато ги преследваме, да не пропускаме и късмета си. Случайността може да ни поднесе възможности, много по-големи от това,за което някога сме мечтали. "

/ Наталия Кючукова,психолог /

Няма коментари: