четвъртък, декември 27, 2007

Семейството,Младежта

Отдавна не съм гласувал.Считам,че моя живот и успех си е лично мое задължение. Не разчитам на държавата, не очаквам нищо от нея.
Последните избори ми се сториха интересни,като събития, и в почивните дни влязох в сайтовете на основите политически сили – СДС, БСП, ГЕРБ, ДПС.
Предлагам ви част от “Политическата програма на ГЕРБ” – тази част,която напълно споделям и подкрепям. Като лична гражданска позиция.
Казано я ясно.Всъщност – само те. Никоя от другите политически сили не е наблегнала на тези неща.
За съжаление.


Семейството – фундамент на нашето общество.

Грижата за семейството заема централно място в нашата политика. Семейството е най-добрата основа за развиването на солидарност между поколенията. Децата – нашето бъдеще, научават първо в семейството си основните правила на съвместния живот, получават първите си уроци за ценностната система и солидарното поведение в обществото.
Семейството подпомага развитието на личността и предоставя шансове, каквито не може да даде никоя друга общност.
Затова трябва да се засилят възпитателните възможности в семейството. За едно хуманно общество семейството има неоценима стойност. То трябва да бъде подпомагано от държавата, но не да бъде изместено от нея.
Коректното партньорско поведение и чувството за отговорност се научават в детството, но се възпитават, утвърждават и развиват през целия живот.
Промените в българското общество доведоха до възникване на нови проблеми в семейството. Увеличи се броят на самотните майки, на повторните бракове, често в едно семейство се възпитават деца от предишни бракове. Обществото и държавата трябва да подпомагат семействата в усилията им да преодолеят временните трудности на съвместния живот.
ГЕРБ очаква от организациите на работодателите и от професионалните съюзи сътрудничество при регулиране на работния пазар, което да вземе под внимание трудностите в семейството и съответно да отговори с възможности за гъвкаво работно време и програми за развитие за хората, прекъснали трудовия си стаж поради отглеждане на дете.
Хората, които се грижат за децата си или за хора с увреждания, болни и възрастни хора, вършат работа, която е в интерес на цялото общество. Работата не означава само заетост в служба, фирма, завод или на полето; работата е смислена и целенасочена дейност, която служи на личностното развитие и самоосъществяването на всеки един от нас. Стойността на извършената работа се оценява не само по длъжността и заплатата, но и по социалния ангажимент и ползата от нея за обществото. В този смисъл работата в семейството и за семейството или за хора в неравностойно положение е изключително ценна - не само за отделните хора, а и за цялото общество. Тя осмисля живота, дава удовлетворение на хората и изпълва нашата държава с живот – както в социален, така и в културен аспект.
ГЕРБ ще създаде условия за достойно оценяване на работата в семейството и с болните и възрастните граждани. Системата за социална сигурност трябва да бъде подсилена така, че договорът за оказване на грижи между поколенията да бъде спазван.
.....
Социалното подпомагане според нас трябва да дава възможност да се преодолеят временните трудности, които човек изпитва в своята трудова дейност. Социалното подпомагане трябва да осигурява достоен живот за точно определено време при търсене на нова работа. То не може да бъде e начин на живот за отделния човек, а още повече за цели семейства.
....
Младежта – да поеме отговорност
....
Много е важно е младежта да бъде окуражавана чрез толерантни, солидарни, отговорни и хуманни действия. Най-важните основи в това отношение се полагат в семейството и училището, където се получават познания за културата, историята, традициите и където където трябва да се възпитават изконните общочовешки добродетели, добродетели, които впрочем се утвърждават и от други религии.
За нашето свободно и демократично общество е изключително важна готовността за самостоятелна работа и поемане на отговорност в името на обществения интерес. Волята на младите хора да участват активно в живота на обществото трябва да се събужда отново и отново, защото тя е основна предпоставка за развитието на нашата държава, за наличието на ясни и убедителни перспективи.
....
ГЕРБ е срещу натрапването на деформирано представяне на действителността чрез слово, филми или предавания, защото те пораждат в младите хора страх и агресия.
ГЕРБ решително се противопоставя на опитите на екстремистки организации и секти за привличане на млади хора! Ще водим непримирима битка с опитите на престъпните среди да превърнат нашите деца в хора, зависими от наркотици или идеологически и психически внушения! ГЕРБ ще работи за засилване на ролята на обществото, но счита, че държавата има своята незаменима роля в защитата на младите хора от съвременните опасности. Развитието на масовия/професионалния спорт и други масови прояви в областта на културата и изкуствата могат да бъдат вариант, който ГЕРБ предлага като алтернатива за подрастващото поколение.”

Няма коментари: