неделя, декември 16, 2007

Уважение,Смирение

“Трябва да се отнасяте с всеки,с когото имате работа с най-голямо лично уважение,без значение какво смятате за начина,по който се водят преговорите. Това се отнася за персонала както от ваша,така и от тяхна страна ( дори ако чувствате,че някои от вашите хора работят за и тях!). Уважението към индивида в бизнес живота винаги е рядък дар,ако сте на получаващия край, и дори само по тази причина си струва да го приемете като своя политика в поведението си към другите.
Без значение колко нова и странна е за вас някоя култура по света и без значение колко сложни са социалните задължения на хората, с които взаимодействате, можете да сте сигурни,че ще ви приемат навсякъде - независимо от социалните гафове,които правите заради невежество или разсеяност – ако давате непрекъснати доказателства за уважението си към другия като човек.
Няма части или народи по света, в които ще откриете изключения от този принцип: всички реагират по-топло на онези, които ги уважават, отколкото на тези, за които подозират, че не го правят.
Част принципа е и правилото: Винаги да полагате максимални усилия – а понякога и повече – за да спазвате условията и сроковете на договорите, с които се съгласявате.
Всяка сделка за вас трябва да е не само фирмен,но и личен ангажимент.
Вашата роля не свършва с полагането на подписите. В много отношения тя продължава през целия живот на сделката. Трябва лично да се интересувате какво става след това и да сте готови да използвате всичките си ресурси, за да оправите нещата,ако се объркат.
Добрите и стабилни лични отношения между преговарящите ще доведат до дългосрочни взаимоотношения между техните компании, а взаимния просперитет не търговските партньори произтича именно от това.
Най-доброто действие за вас е винаги да проследявате развитието на сделката- да се обаждате на другия по телефона или да се отбиете,за да го видите при следващото си посещение, да се уверявате, че всичко договорено наистина става и че другият е удовлетворен от резултата.
С други думи – вие не подписвате договора,не грабвате парите и не бягате.Следете дали има някакви проблеми.
Дори само гордостта ви трябва да ви предразположи да го правите, но дългосрочните ви интереси би трябвало да го направят задължително”
/ Гевин Кенеди, професионален преговарящ /

Няма коментари: