събота, август 23, 2008

Мотивацията е - Необходимост

"Именно психиката е причината за изключителните успехи на американеца. Наред с невероятната му физика и тялото, създадено като че специално за плуване. В детството си Фелпс е страдал именно заради физиката си - връстниците му се подигравали заради големите уши, изключително дългите ръце и непохватното държане. Въпреки това насочвал цялата натрупана у него отрицателна енергия в басейна и успял да превърне негативното в позитивно.

"Наричам Майкъл "машина за мотивиране". Хубаво настроение, лошо настроение, той канализира всичко в желание за победа", казва треньорът му Боб Бауман. "Той обожава да плува бързо и когато го направи, започва да тренира още по-усърдно. Той се мотивира от всичко, всяко нещо, което се каже за него, го кара да се представя още по-добре. Умението му да канализира енергията си е най-важното му качество." Точно умението да се изключва от заобикалящата го реалност го прави шампион, смята още треньорът.

"Открих това качество у него още като беше много малък. Когато реши, може да се концентрира само в едно начинание и нищо друго не го засяга. Като прибавим и ежедневните тренировки дори и на Коледа, виждаме защо постига тези успехи", обобщава Бауман."
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=539230

Това е откъс от статия за Майкъл ФЕЛПС,спечелил 8 златни медала на олимпиадата.
Безспорно има мнение,че трябва да търсим
“... пригодни за длъжността хора, създавайте им условия да разгърнат потенциала си, не разчитайте единствено на вътрешната мотивация, предлагайте достатъчно стойностни в очите на хората стимули и непрекъснато следете нивото на удовлетворение от труда, което изпитват тези хора.“
http://www.novavizia.com/2299.html

Според мен то се отнася повече за работодателите. А за работниците - като извинение от тяхна страна:
“Не действам,защото във фирмата няма условия за това“.

Според мен - ако наистина искаш да направиш нещо - ще го направиш.
И когато нещо ти липсва-ще го намериш,или ще превърнеш липсата му в твое предимство.
Като ФЕЛПС.
:)

Няма коментари: