събота, август 02, 2008

Смирението и Активността

“Без смирение никога не ще можете да намерите онова,което аз наричам “зародиша на еквивалентната полза” при всеки неуспех. Във всяка несполука се съдържа нещо, което подсказва как можете да я преодолеете и даже нещо повече – да се издигнете над нея.
Например Р.Г.Льо Турно започнал като автомонтьор,но се провалил и се заловил със строителство. Неговата фирма беше един от под-изпълнителите на строителството на язовира “Хувър”. В хода на изкопните работи попадна на твърда скала,която блокира по-нататъшното строителство.Трудностите и застоите в борбата с твърдия камък струваха на Льо Турно всичко,което притежаваше.
Той не взе да обвинява всичко и всички,не започна да се оплаква от съдбата си,или от природните явления.
Пое изцяло отговорността върху себе си.След всеки провал намираше утеха в молитвите. Една вечер,докато се молел,открил в своето поредно поражение “зародиша на еквивалентната полза”. Решил да се залови с производство на машини,които могат да разкопават и най-твърдата скала.
Днес земекопните машини “Льо Турно” са известни във всяко кътче на света.Той притежава няколко машиностроителни завода,а състоянието му възлиза на милиони. Но историята на неговото смирение не свършва дотук. За да се отблагодари за прозрението, с което превърнал поражението си в победа той раздава голяма част от богатствата си на църквата и сам проповядва.
Смирението е положителна сила,за която граници не съществуват.”

/Наполеон Хил/

Няма коментари: