събота, декември 08, 2007

Усмивката

Ако префазираме един популярен на времето си лозунг, можем да кажем: оптимистите не се раждат, те се създават.

Защо на нас възрастните ни трябва да "си поддържаме усмивката"?

Професионалният успех зависи, от това, доколко излъчвате позитивно отношение към нещата (това включва и вашата работа, начина, по който ще работите с колеги, партньори и т.н.). Да мислиш позитивно и да си с приятно излъчване за околните -това са ключовете към успеха.
Всеки, който иска да преуспее е задължително да има позитивно отношение към света - с това започват учебниците за начинаещи мениджъри в САЩ. И което е още по-важно - вие самите да получавате удоволствие от този настрой, от усмивките, които раздавате на хората. Тогава всичко се получава естествено и лесно.
Човек, който явно показва, склонност към депресия или лошо настроение и не показва с цялостния си вид своя оптимизъм, решителност и увереност, неизбежно ще бъде записан в книгата на неудачниците. По същия начин, на никого няма да му бъде простено, ако несполуките в личния живот, свързани с нерешени проблеми около развод, аклкохолизъм, самота, се превърнат в проблеми на неговия началник или колеги. Залезът на неговата кариера е предрешен.
Немският психоаналитик Хорст Рихтер говори за съвременното "ОК - общество", в което няма място за страх, съмнения, униние и самообвинения. В това общество, може да функционира нормално само този, който успява да се справя със собствените си проблеми. Този, на който му е трудно да общува, заема пасивна позиция, изчаква, нещата да си се оправят от самосебе си или проявява високомерие и пренебрежение към околните е малко вероятно да се издигне в кариерата си или да има подкрепата на колегите си. Деловият човек действа активно и няма време и енергия да се занимава с неуспехите на околните. Успешният човек търси и привлича успешни хора около себе си.

Тъгата и "лошото настроение" са вредни за здравето!

Все повече са изследванията в областта на медицината и психологията, които доказват изключително благотворното въздействие върху нашето здраве на усмивката, смеха и позитивната нагласа към света. Защото всяка една негативна емоция се преживява като стрес от нашето тяло и то реагира по физиологичен начин- настъпват промени на различни нива на функционирането на нашите органи и системи. Такива натрупвания на "стресови преживявания" водят до сериозни нарушения в нашия организъм и те се проявяват по различен начин при всеки -това са различните "болести".
За благотворния "психологическия ефект" от усмивката са знаели още от древността. Например, в своята практика йогите имат следното упражнение за освобождаване от лошото настроение: сядат пред огледалото и с усилие на волята се усмихват. Какъв е ефектът от "насилствената" усмивка? Изследователи в областта са установили, че от разтегнатите в усмивка лицеви мускули постъпва сигнал в съответните нервни окончания и се получава ефект от "включване в обратна посока" на един прост условен рефлекс - че когато ни е хубаво ние се усмихваме. Това, което правим, с усмивката (дори, когато я създаваме с първоначално със усилие) е, че на човек му става хубаво просто, защото е усмихнат. И като цяло, научно установено е, че оптимистите живеят по-дълго и пълноценно.
Позитивните емоции, спокойното отношение към себе си и околните, увереността в собствените сили ни пази от стресовете на живота, съответно повишава имунитета ни, живеем без болести. Ако се огледате около вас - кои са тези, които не боледуват, ще забележите - хора с позитивно мислене, хора оптимисти. Ако на крака на песимиста падне тухла, той ще включи цяла поредица от негативни мисли, започвайки с : " Ето, както винаги, пак не ми върви.....". Оптимистът на негово място ще включи съвсем друга верига от мисли, започвайки със "Страхотен късметлия съм. А можеше да ми падне на главата....""

Няма коментари: