петък, септември 07, 2007

Мисленето, Куража, УСПЕХА

Бих искал да ви препоръчам една статия, отпечатана в бр.9 на сп. “Мениджър”, а именно “Негативното мислене проваля кариери”.

Различни специалисти са стигнали до извода, че:
“На всяка крачка може да срещнете малката разлика, която води до голямо последствие.При равни изходни позиции разликата може да стане драстична.Често наблюдавам това при нашите практиканти.След кратко време едните пробиват, а другите още чакат указания на стартовата линия”.

Причината е в начина на мислене.
Успяващите:
- мислят в “и така,и така” категории, а не в “или-или” модели;
- “Те са по-открити,некомплицирани, гъвкави, независими, винаги разполагат с алтернативи, винаги виждат отвъд ръба на чинията”.
- При ежедневните проблеми те автоматично ще помислят: “Да се залавяме за работа”, а не “О,боже,о,боже”;
- Според тях “Няма лошо, има само лоши реакции”.

Страхливите “...се концентрират не върху ситуацията и самия проблем, а започват да изпитват опасения от предполагаемите последствия.Те са обхванати от мисълта “Няма да се справя с това”. Така тръгва цяла негативна спирала: те се страхуват,че ще се провалят, от този страх веднага се сещат за отминали ситуации, в които се претърпели неуспех, вместо да си припомнят такива,в които са успели въпреки аналогичната трудна ситуация.Блокират и не са способни на адекватни действия.”
Учените са убедени,че:
- “който е успял достатъчно да се освободи вътрешно, може да излезе сух от всяка ситуация.”
- “Нищо не може да ви направи по-успешни от лично преживяния успех. Това е спиралата,в основата на която стои позитивното мислене.”

Съветват ни:“Бъдете активни:правете съзнателен избор какво да вършите и какво не и след това правете точно това,което сте решили.Така дори и да сте в недобра житейска ситуация, която не сте в състояние да промените,запазвате чувството си за контрол над своя живот.А това чувство е решаващо за доброто здраве- умствено и душевно.”

И
“Казват,че П.Барнъм е измислил думата “всеостойчивост”, синоним на “голямо упорство”.А всеки, който притежава упорство, трябва да притежава и кураж-друг важен елемент за постигане на успех.Няма ли кураж, човек не може да бъде упорит: решителността му се стопява пред трудностите, които се нуждаят от кураж за да бъдат преодолени.”
/ Джек Лондон, “Кураж и упорство”/

ПОВЕЧЕ КУРАЖ!!!
:)

Няма коментари: