събота, декември 04, 2010

Що е Независимост на Съдебната власт?

„Изброяването на известни права в Конституцията не трябва да се тълкува като отричане или омаловажаване на други Отредени за Народа права” / 9-та поправка на Конституцията на САЩ/.

Безспорно е.

Както е безспорно,че съдебната система категорично не спазва този принцип и винаги му се противопоставя. С аргумента, че е независима, съгласно чл.117 ал.2 от Конституцията.

Но Конституцията постановява, че:

„Чл. 1. (2) Цялата държавна власт произтича от народа.

(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.”

А суверенитета е изключителното право да се упражнява върховна власт.Над район, хора и т.н.

НЕДОПУСТИМО е съдебната власт, бранейки се с чл.117 ал.2 да присвоява суверенитета над всичко, включено в компетенциите й. Недопустимо е магистратите да не носят отговорност за своите действия. Дори и без да се променя чл.132 , то може да се предвидят достатъчно строги административни наказания за магистратите, дори и за минимални провинения – предвид това, че тяхната работа е от изключително значение за обществото, за престижа на България в света и т.н..

Затова аз считам, че Конституционния съд следва да бъде сезиран и да се произнесе с Тълкувателно решение, в което да даде тълкуване на чл.117 ал.2 /„Съдебната власт е независима.” / във връзката му с чл.1 ал.2 и ал.3 от Конституцията.

Следва да се прецезират и съответните разпоредби на Закона за съдебната власт с цел реализиране на един постоянен строг контрол над магистратите, съпроводен с много сериозни наказания при констатирани закононарушения от тях.

Няма коментари: