понеделник, ноември 05, 2007

Дойдох, Видях, ПОБЕДИХ !

"Искам хората да разберат,че създаването на собствен бизнес не е нещо сложно,не е магия.Икономиката на всяка страна има нужда от тези нови бизнеси,защото те са в основата на растежа й. Изследванията показват,че в световен мащаб около 90% от всички нови работни места се създават от предприемачи.
За съжаление повечето млади хора,а и родителите им мислят стереотипно-те обикновено се питат: “Къде може да се намери добра работа?” вместо да търсят възможностите в създаването на собствена малка фирма.

Пазарът на България сега се отваря – възможностите за започване на нов бизнес тук са по-големи,а конкуренцията не е толкова жестока.В България все още могат да бъдат предложени голям брой продукти,които са непознати или поне не са наложени.

Някога вярвахме,че предприемачите се раждат такива,а не че се изграждат.Сега знаем,че няма определени изисквания кой може да е предприемач.Познавам много срамежливи предприемачи,които са успели…Предприемаческия дух не се задава генетично.Тези умения могат да се придобият и човек може да се научи да е предприемач.

Основната причина за неуспеха на някой предприемач е,че той не е вникнал достатъчно в същината на продукта,който е решил,че ще предлага.Само добрата идея не стига.За да стане тя печеливша, предприемачът трябва да е съвършено наясно с технологията на продукта си.

Затова и първия ми урок за млади предприемачи е “Научете се как да създавате нещо,а не само да говорите за него!”

Отправната точка на всеки предприемач трябва да е отговор на следните три въпроса:
- Какво обича да прави;
- В какво е добър;
- Каква нужда има на пазара.
Въпросът,който не бива да си задават предприемачите пък е:”Какво да направя,за да забогатея.”

Значението на капитала се преувеличава.
Ще цитирам статистиката за САЩ,според която средната сума за започване на нов бизнес е 14 000 долара.За този начален етап бих препоръчал на предприемачите да потърсят подкрепата на т.нар.венчър капиталисти.Банките рядко финансират само срещу идея,те са доста консервативни.Но вече има достатъчно инвеститори,които с радост застават зад прохождащи бизнеси.

Необходимо е да имаш добра идея и познание как чисто технически да произведеш продукта си.Да си креативен и готов да работиш здраво.

Ако тези условия са налице,нищо не може да те спре.

/Из интервюто на Лари Фарел,консултант,бивш вицепрезидент на “Американ Експрес” във в.Дневник от 01.11.2007г./

Няма коментари: