вторник, октомври 23, 2007

За ТВОРБАТА, За ТВОРЕЦА

“Кой е добрият мениджър според вас?
- Този, който в наглед стандартна ситуация може да вземе не очевидно решение. Също така, този, който взема решения съобразени с бъдещото място на компанията на пазара, а не под натиска на настоящите проблеми.”

“Не е важно да гониш топката (шайбата), а да си там, където тя след миг ще се озове.”

“Амбициозен, има нюх за бизнеса и умее да вижда нещата няколко години напред.”

“За да се успее в бизнеса, където и да е по света, е нужен риск, смелост и добър екип, на който можеш да разчиташ. “


“Една от първите ни задачи бе да формираме работни екипи, "умеещи да изграждат структура от идеите си".

“Важно е постоянно да си на гребена на "вълната", а това се постига с труд и много вяра.”

“Важно е човек в динамиката на този бизнес да успее възможно най-бързо да се адаптира към всички ключови неща, които са в състояние да сринат бизнеса за месеци.”

“Кое е най-голямото предизвикателство в работата Ви като мениджър?
- Това са хората, с които развиваме и поддържаме продукта. Най-голямото предизвикателство за мен беше да ги убедя, че в България също може да се случват нещата, да ги амбицирам и да работим заедно. Щастлив съм от факта, че няколко човека сме направили нещо и то се е получило добре.”


"Мениджърите и служителите трябва да имат чувството, че те, а не някой друг, ръководят промяната и в тяхната власт е да отстранят всеки проблем, който може да възникне във връзка с тези процеси. Нещата изведнъж вместо притеснителни стават вълнуващи за тях. Само защото знаят, че могат да управляват нещо по-голямо и по-успешно. Така за повечето от тях древнокитайското проклятие, което гласи "Пожелавам ти да живееш във времена на промени" се превръща в благопожелание.”

“Предоставянето на нови правомощия обаче е рискован процес от гледна точка на това дали служителите и мениджърите ви всъщност ги искат. С годините, особено в условията на административно-централизирано управление, се изгражда една зависимост дори потребност от авторитети, която "отучва" хората да мислят, да вземат самостоятелни решения, да носят отговорност. Всъщност това е и най-трудната, най-амбициозната цел в процеса на промяна - да предизвикате хората си и да ги накарате да повярват, че новите цели могат да бъдат постигнати само с нов начин на мислене.”

“Има едно златно правило, което съм се убедил, че не бива да се нарушава: когато имате да казвате нещо важно на служителите си, направете го гласно и непосредствено, пред колкото се може повече хора, ако е възможно пред всички.”

“Днес начинът, по който се отнасяме с хората, е особено важен. Успехът ни често зависи от детайла.”

“Важното при отбора е да има видимо, но не и дразнещо лидерство.”

“Кое е най-голямото предизвикателство, с което сте се сблъсквал като мениджър досега?
- Може би това е балансът и взаимоотношенията със служителите. Изключително трудно е човек да намери този баланс и да не се подлага на емоции, нещо, което е много вредно за всеки един мениджър. Важно е той да търси справедливост, доколкото тя е възможна и да бъде балансьор на различни интереси. Целта е да се постигне максимално висока степен на обективност в работата.

Как мотивирате хората, които работят при Вас?
- По най-различни начини, но най-важното е личният пример. Няма нищо по-важно и мотивиращо за хората от него. Трябва да работиш и общуваш с тях по начин, по който искаш и те да се държат, да работят и общуват. Ето например, аз съм пушач, но пуша само на мястото в сградата, където е определено за това.”

“В началото на работата на екипа се наблюдават явления, които могат да подведат мениджъра (предприемача) - атмосферата е добронамерена, мотивацията е доста висока и като че ли всички са щастливи от участието си в екипа. В същото време обаче се установява, че се оформят опасни процеси: участниците в екипа не анализират чужди мнения; страхуват се от конфликт; формира се групово единомислие; при вземане на решение се разчита на технически компетентните хора, а всички останали се съгласяват с тяхното мнение. Така екипът може да получи нисък коефициент на полезно действие. “

“Един млад и амбициозен екип от професионалисти обедини усилията си да утвърди на пазара конкурентна и лоялна туристическа компания, която развива този бизнес не само за себе си, а и за туризма като цяло. Най-трудното е да можеш да убедиш хората от бранша, че си коректен, и че няма да измениш позицията си, дори ако това води до някакъв собствен дискомфорт.”

“Някои хора мислят, че не е толкова хубаво да си амбициозен, но според мен човек трябва да знае какво иска, да има цел и да търси път да я постигне. Един много добър преподавател казва, че "Всичко на българите им е много хубаво, стига да не са толкова скромни." Човек не бива да е скромен, но не бива и да е нагъл. Важно е да може да си отстоява мястото, към което се стреми.”

“Човек трябва да има доза късмет, интуиция и предприемчивост, но те трябва да са подплътени със знания. “

“Българите са хора с изключителни качества, но големият проблем е индивидуализмът - ние сме много добри сами за себе си.

“Стойността на една стока не е нейната цена. Стойността е в това какво тя допринася и какво ви дава повече.”

“Аз мисля така - сигурно има хиляди по-кадърни хора от мен. И може би биха били по-подходящи за тази позиция. Човек винаги трябва да мисли по този начин, защото това го кара и го стимулира да се развива. Това, че аз съм избран да бъда на тази позиция, не е бил един акт - това е един процес, който продължава вече шест години. Аз всяка година започвам от нула и трябва да се доказвам. “

“Да се открият начини за ефективно справяне с групи служители, които имат различна мотивация за работа.”


"Формира се напрежение между две обособени групи служители. Едните са т.нар. ”baby boomers” (на възраст между 35-54), които са резултатно ориентирани и искат бързо да се изкачат по корпоративната стълбица. Другите са т.нар. “baby busters”(25-35 годишни). Те смятат, че семейните задължения и начинът на живот стоят преди служебните задължения. Смятам, че наемането на повече млади хора (25-35 г.) ще постави редица интересни предизвикателства пред специалистите, занимаващи се с човешки ресурси."

“За да се получат по-добри общи крайни резултати се иска фокус върху колективната работа, а не само върху индивидуалната работа.”

“Бъдещето на онези, които се изправят пред предизвикателствата и действат проактивно, изглежда по-вълнуващо от всякога.”

Няма коментари: